USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sivas’ta önceki gün faciadan dönüldü. F-4 tipi askerî eğitim uçağı, Kangal ilçesinin yakınlarına düştü. Tokat Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hacı İlbaş, kaza yerinde incelemelerde bulundu.

Sivas’ta  önceki gün faciadan dönüldü. F-4 tipi askerî eğitim uçağı, Kangal ilçesinin yakınlarına düştü. Tokat Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hacı İlbaş, kaza yerinde incelemelerde bulundu.
02-10-2013 10:12
Google News

Sivas’ta  önceki gün faciadan dönüldü. F-4 tipi askerî eğitim uçağı, Kangal ilçesinin yakınlarına düştü. Tokat Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hacı İlbaş, kaza yerinde incelemelerde bulundu.

Uçak düşmeden önce paraşütle atlayan pilotlar Yarbay Serdar Çelikyay ve Yüzbaşı Fatih Tüm yaralı kurtuldu. Pilotların yardımına ilk olarak köylüler koştu. Sağlık ekiplerinin olay yerine ulaşmasının ardından askerler Malatya’ya sevk edildi.

Malatya Erhaç Hava Üssü’nden eğitim uçuşu için havalanan F-4 tipi askeri uçak, dün saat 15.15’te Sivas’ın Kangal ilçesine 5 kilometre uzaklıkta TOKİ konutları yakınlarındaki tarlaya düştü. Görgü tanıklarına göre, Eymir ile Arpalı köyü arasındaki Allımpınarı mevkiinde düşen askeri uçağın, ilçe üzerindeyken motorlardan biri alev aldı. Uçak bu durumda ilçe merkezinin üzerinden manevra yaparak açık alana yöneldi. Jetin düşmesine yakın mesafede pilotlar Kurmay Yarbay Serdar Çelikyay ile Yüzbaşı Fatih Tüm, fırlatma koltuklarıyla uçaktan atladı. Çelikyay uçak enkazından 100 metre, diğer pilot yüzbaşı Fatih Tüm ise uçağın enkazına 20 metre mesafede bir alana indi.

Pilotların yardımına ilk olarak arazide çalışmakta olan köylüler yetişti. Sağlık ekiplerinin olay yerine ulaşmasının ardından ilk müdahaleleri yapılan ve durumları iyi olan pilotlar helikopter ile Malatya’ya sevk edildi. Pilotların motalev aldıktan sonra uçağı yerleşim yerinden uzaklaştırmak için çaba gösterdikleri öğrenildi. Kazadan sonra olay yerine çok sayıda askeri personel gönderilerek yaklaşık 500 metrelik bir alana yayılan uçağın enkazı güvenlik çemberine alındı. Askeri yetkililerin yapacağı incelemenin ardından bugün enkazı kaldırma çalışmalarına başlayacakları bildirildi.

İlçe Kaymakamı Savaş Konak, Belediye Başkanı Mehmet Öztürk, İl Jandarma Komutanı Albay Okçin Akşit de olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. Kaymakam Savaş Konak olay yerine geldiklerinde enkazla karşılaştıklarını belirterek, “Enkazın 20 ve 100 metre ilerisinde yaralı pilotlarımız vardı. Sağlık ekiplerine haber verdik ve ilk müdahale sonrası Malatya’ya götürüldü. Pilotlarımızın sağlık durumu gayet iyi. Enkazla ilgili askeri yetkililer inceleme yapacak ve bundan sonraki çalışmaları o doğrultuda yürütecekler.” dedi. Başkan Öztürk de vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye geldiklerini anlattı. Sağlık ekiplerine haber verdiklerini ifade eden Öztürk, “Yarbayımızın ayağında, yüzbaşının da belinde problem vardı. Olayın büyüklüğü karşısında onların o şekilde olması bizi mutlu etti.” diye konuştu.

Konuya ilişkin Genelkurmay Baş-kanlığı’ndan yapılan açıklamada ise şöyle denildi: “7’nci Ana Jet Üs Komutanlığı/Malatya’dan, 30 Eylül 2013 günü saat 15.00’te, planlı keşif eğitim uçuşu için kalkış yapan 173’üncü Filo’ya ait bir adet RF-4E keşif uçağı saat 15.22’de Sivas/Kangal-Emir köyü 5 km batısında henüz bilinmeyen bir nedenle düşmüş, olayda her iki pilot da uçaktan paraşütle atlamış ve sağ olarak kurtulmuşlardır. Pilotların hayatî tehlikeleri bulunmamaktadır.”

Pilotlar faciayı önlemiş

Kangal ilçesi Eymir köyü Alumpınar mevkisine düşen RF-4E keşif uçağının pilotlarının uçağı Kangal Yatılı Bölge Okulu üzerine düşmekten son anda kurtardıkları ve okulu geçtikten sonra uçaktan paraşütle atladıkları öğrenildi. Pilotların bu çabasının büyük bir faciayı da önlediği anlaşıldı.

Malatya`daki 7`nci Ana Jet Üs Komutanlığından planlı keşif eğitim uçuşu için kalkış yapan RF-4E keşif uçağı, saat 15.22`de Sivas`ın Kangal ilçesi yakınında düşmüş, uçaktan paraşütle atlayan Kurmay Yarbay Serdar Çelikyay ve Yüzbaşı Mehmet Fatih Tüm yaralı kurtulmuştu.

DÜŞEN UÇAĞIN ENKAZINDA İNCELEME YAPILDI

SİVAS`ın Kangal ilçesinde dün düşen askeri uçağın enkazı, Ankara ve Malatya`dan gelen kaza kırım heyetince incelendi. İnceleme sonunda uçağın enkazı kaza yerine gelen askerler tarafından toplanarak TIR`a yüklendi. Uçağın enkazının incelenmek üzere Malatya`ya götürüleceği öğrenildi.Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı Değerlendirme ve Denetleme Başkanlığından ve Malatya 7`nci Ana Jet Üs Komutanlığından Kangal ilçesine gelen kaza kırım heyeti, enkazın olduğu bölgede geniş çaplı inceleme yaptı. 7`nci Ana Jet Üs Komutanlığından patlayıcı ve bomba imha uzmanları, heyetin incelemesi öncesinde enkazın olduğu alanı kontrol etti. Ekipler, uçaktan geniş bir alana dağılan patlayıcı maddeleri emniyetli bir bölgeye taşıdı. Bu çalışmaların ardından, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı Değerlendirme ve Denetleme Başkanı Hava Korgeneral Hasan Küçükakyüz başkanlığındaki heyet, uçağın enkazında geniş çaplı inceleme yaptı. Kaza kırım heyetinin incelemelerinin ardından askeri helikopter ile bölgeden ayrıldı. Kaza yerinde inceleme yapan heyete Tokat Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hacı İlbaş ve Sivas İl Jandarma Alay Komutanı Albay Okşin Akşit de eşlik etti. Kaza yerindeki incelemelerin ardından enkazdaki kalıntılar bölgeye gönderilen bir TIR`a yüklendi. Uçağın enkazının Malatya`ya götürüleceği öğrenildi.

KÖY MUHTARI OLAYI ANLATTI

Bu arada, Kangal ilçesine bağlı Karagücük köyünün muhtarı Mehmet Kılıçer, uçağın düştüğü yerin yaklaşık 5 kilometre ilerisindeki Kangal Yatılı Bölge Ortaokulu`ndan minibüsüyle öğrencileri köye taşıdığını belirterek, bölgede manevra yapan askeri uçağın bir anda düştüğünü söyledi. Mehmet Kılıçer, ``Okula öğrencileri almaya gelmiştim. Bu sırada havada iki uçak gördüm. Uçaklardan bir tanesi YİBO`ya çok yakın geliyordu. Biz herhalde okula düşer dedik. Okul üzerinden çok yakın geçen uçağın pilotlarının okulun üzerinden geçtikten sonra kendilerini fırlattıklarını gördük. Bu fırlatmadan sonra uçak düştü. Bunun üzerine jandarmaya haber verdim. Jandarma anında olay yerine geldi. Pilotlarımız çok alçak mesafedeyken kendilerini fırlattılar. Uçak düştükten sonra çok büyük bir alev topu çıktı. Tek sevindirici olan pilotlarımızın sağlık durumlarının iyi olması.`` dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42